top of page

PERSOONLIJKE GROEI

De 3 boeken die mij het voorbije jaar het meest inspireerden

Boeken om krachtiger in het leven te staan – het voorbije jaar heb ik meer boeken gelezen dan de voorbije 10 jaar in totaal. Ik heb ontdekt wat het lezen met mij kan doen tijdens de corona pandemie. Nu zou ik niet meer zonder een boek kunnen en moet ik me heel vaak inhouden om niet alweer langs de Standaard Boekhandel te passeren voor een nieuw boek (terwijl ik in nog 3 andere boeken aan het lezen ben). Vandaag deel ik graag met jullie welke boeken mij het voorbije jaar geholpen hebben om krachtiger in het leven te staan.


4000 weken


Dit boek staat ongetwijfeld op mijn nummer 1. Toen iemand mij vorig jaar vroeg “hoeveel weken denk je dat de mens gemiddeld op aarde leeft?” dan was mijn wilde gok zonder na te denken: “10.000 weken”. Wel, ik wil je niet te veel teleurstellen of ontmoedigen, maar ik zat er ver naast. Als we een gemiddelde levensduur van 80 jaar nemen, dan ben je ongeveer 4000 weken op deze aardbol. Klinkt weinig, toch?!In het boek 4000 weken vertelt Oliver Burkeman over onze tijd op aarde en hoe ermee om te gaan.


In het begin vond ik het heel angstaanjagend om te lezen over onze beperkte tijd op aarde. Maar dit boek las zo vlot, dat ik het op enkele dagen al uit had. En ik zou er nog zoveel meer van willen lezen. Het boek is een echte eye-opener om stil te staan bij de manier waarop we ons leven invullen. Het doet je nadenken over de vraag ‘spendeer ik mijn tijd op de juiste manier?’.


Een groot deel van ons leven voelen we ons opgejaagd en gestresst omdat we zoveel willen doen en we maar beperkte tijd hebben. We hollen van hier naar daar, en denken steeds aan wat morgen zal komen. We vergeten te genieten van het moment zelf. En op die manier gaat de tijd voorbij en vergeten we keuzes te maken voor onszelf. Heb jij moeite met keuzes maken, of heb je het gevoel dat je niet het leven aan het leiden bent dat jij voor ogen hebt? Dan raad ik je dit boek absoluut aan!


Een werkweek van 4 uurEen werkweek van 4 uur, wie wil dat nu niet? Uiteraard is dit niet iets dat zomaar lukt, en ik blijf hier ook heel realistisch in. Maar ik ben wel fan van het idee dat we niet moeten wachten om te leven en te reizen tot we voldoende hard gewerkt hebben en genoeg geld hebben verdiend. Want als je daar op wacht, dan verlies je veel kostbare tijd. Waarom zou je je kapot werken en pas binnen 40 jaar aan dat droomleven beginnen?


In dit boek neemt Timothy Ferris je mee in zijn visie op werken. Of je nu een grote wereldreis wil maken, een eigen bedrijf wil opstarten, of een zotte sportieve uitdaging voor ogen hebt – een werkweek van 4 uur brengt je inzichten en manieren om dit te bereiken. Zonder dat je je eerst te pletter moet werken.


Maak elke dag bewust keuzes en denk na over wat jij wil doen vandaag, morgen, volgene week en over 5 jaar. Bekijk hoe jij je tijd beter kan verdelen om toch elke dag dat vakantiegevoel te ervaren.


Elke Dag VakantieMijn allereerste boek over zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling las ik tijdens de corona pandemie. Een relatiebreuk en een pas opgestarte sportpraktijk zorgden bij mij voor heel wat spanningen en emoties tijdens deze lockdown. Tijdens een telefoongesprek met één van mijn beste vriendinnen kwam het boek van Eva Daeleman ‘Omdat het kan’ ter sprake. Zij raadde mij aan om dat boek te lezen om me beter te voelen. Ik voelde me zo begrepen en ondersteund bij het lezen van dat boek, dat ik onmiddellijk een tweede boek van Eva Daeleman ging kopen. En sindsdien koop ik elk boek van haar. Haar boeken zijn zooo verslavend.


Dit jaar kwam haar nieuwe boek uit dat ze samen met haar man Stijn schreef: ‘Elke Dag Vakantie’. En ook dat boek is een ideale gids om je te helpen tijdens het maken van keuzes en beslissingen. De titel spreekt voor zich: elke dag een beetje vakantiegevoel, want het leven is de kort om af te tellen naar het weekend.


Heb jij het gevoel dat de weken voorbij vliegen maar dan achter je bureau? Dat de weekends te kort zijn om te recupereren van je werkweek? Dan is dit boek de ideale start om hier iets aan te veranderen. Na het lezen van dit boek heb je de nodige handvaten en tips om van elke dag een vakantiedag te maken. Het gaat niet over het vliegtuig of de trein nemen naar luxueuze vakantiebestemmingen, maar wel om te genieten van kleine dingen waar je gelukkig van wordt.


---


Dit waren mijn meest inspirerende boeken van het voorbije jaar om krachtiger in het leven te staan. Ik wens je heel veel leesplezier! Als je het boek gekocht en gelezen hebt, laat me zeker weten wat je ervan vond!


Heb je zelf nog inspirerende boeken die ik zeker op mijn lijstje kan zetten? Laat het me zeker weten via Instagram @hannepardaensLiefs,


Hanne

Hey, ik ben Hanne

ALLE POSTS

dsc_3901_optimized.jpg

Krachttraining

IMG_3974.jpg

Reizen

bottom of page