top of page
droge planten

1RM calculator

Net zoals je tijdens het lopen niet hetzelfde tempo loopt als jouw vrienden of trainingspartners, lift je ook niet hetzelfde gewicht tijdens jouw krachttraining. De hoeveelheid gewicht dat je lift, is afhankelijk van jouw ervaring, lichaamsbouw, geslacht, voorgeschiedenis, techniek, enzovoort. Vergelijk je dus zeker niet met anderen, en kies een gewicht dat op jouw lijf geschreven staat.

Niet letterlijk natuurlijk, hé. Deze calculator vertelt het jou.

dsc_3801_optimized.jpg

Wat is 1RM?

1RM staat voor 'one repetition maximum' en is het gewicht wat je maximaal één keer kan tillen. Het gaat hier om een maximale krachtinspanning waarbij je niet meer in staat bent om hetzelfde gewicht nog eens te tillen. De meeste lopers kunnen zo'n maximale test niet uitvoeren wegens onveilig of onvoldoende techniek. Als antwoord hierop heb ik een calculator ontworpen die jouw geschatte1RM weergeeft op basis van gewicht, leeftijd, geslacht en ervaring. 

Trainen aan 80% van je 1RM...

Om een individueel gewicht te bepalen voor het krachtprogramma dat je volgt, wordt er vaak gebruik gemaakt van een percentage van je 1RM (uitgedrukt in %1RM).

Bijvoorbeeld:

Back squat, 3x8 herhalingen aan 80% van je 1RM.

 

Met de 1RM calculator kan je jouw geschatte 1RM berekenen en op die manier een specifiek gewicht trainen.

Hoe werkt de calculator?

dsc_3901_optimized.jpg

Stap 1: selecteer de krachtoefening 

Na het downloaden en openen van de Excel-file, zal je eerst de juiste krachtoefening selecteren. Daarvan zal jouw geschatte 1RM bepaalt worden. 

DSC_4081.jpg

Stap 2: selecteer leeftijd, geslacht en lichaamsgewicht

Vul nadien jouw leeftijd, geslacht en lichaamsgewicht in in de Excel-file. Deze factoren worden mee in rekening gebracht voor het bepalen van jouw 1RM.

dsc_4001_optimized.jpg

Stap 3: krijg jouw geschatte 1RM voor jouw krachttraining

Tot slot zal je jouw geschatte 1RM te zien krijgen, samen met het trainingsgewicht bij elk trainingspercentage. Nu kan jouw krachttraining op maat beginnen!

Download
de 1RM calculator, 
en optimaliseer je gewicht tijdens krachttraining.

bottom of page